Stedelijk Museum Breda - eert Sacha van Dorssen

De tentoonstelling Sacha! - 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda (t/m 5 december 2021) vertelt het verhaal van een bescheiden Rotterdams meisje dat doordringt tot de top van de modefotografie. Haar foto’s weerspiegelen de culturele en maatschappelijke veranderingen die plaatsvinden gedurende haar 50-jarige werkzame leven.

Studente St. Joost

Sacha van Dorssen (Rotterdam, 1940) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Al tijdens haar Parijse stage in 1964 bij modetijdschrift Elle maken haar eerste foto´s zo veel indruk op toenmalig art director Peter Knapp dat ze direct mag blijven. Haar studie maakt ze nooit af maar ze begint met fotograferen en werken voor tijdschriften en advertenties.
Met haar natuurlijke stijl verbeeldt ze soms exotische, maar even vaak herkenbare en realistische situaties. Natuurlijke omgevingen waarin ze buiten kan fotograferen zoals het strand, platteland of de woestijn hebben haar voorkeur.

Verleiding

Sacha is in die tijd een van de weinige vrouwelijke modefotografen. Ze portretteert haar (overwegend vrouwelijke) modellen nooit als object, maar altijd als persoon met wie de kijker zich kan identificeren. Verleiding is een onlosmakelijk onderdeel van de mode- en publicitaire fotografie. De scenes moeten immers het verlangen oproepen om de getoonde producten te kopen. Sacha doet dat op haar eigen ingetogen en bescheiden wijze.
De jaren ’70 trend dat de sfeer en het verhaal op een modefoto belangrijker zijn dan de kleding zelf, is aan Sacha niet besteed. Zij houdt altijd voor ogen dat haar werk moet functioneren binnen de context van een tijdschrift en brengt zowel een aantrekkelijke sfeer als de kleding zelf goed in beeld.

Grote opdrachtgevers

Haar gevoel voor teamwork, haar oprechte interesse voor mensen en haar goede oog voor stof (hoe het valt en hoe licht erop werkt) zijn eigenschappen die ervoor zorgen dat Sacha een geliefde en veelgevraagde fotograaf is. Ze fotografeert voor onder andere Marie Claire, Avenue en Vogue. Ze werkt met bekende creative directors zoals Antoine Kiefer en Nelson Sepulveda. De op dat moment nog onbekende modellen Grace Jones, Kate Moss en Claudia Schiffer die ze voor haar lens krijgt, dragen toonaangevende mode van Jean-Paul Gaultier, Comme des Garçons, Agnès B en Dorothée Bis. Daarnaast verbindt ze haar naam aan talrijke advertentiecampagnes voor grote modehuizen als Yves Saint Laurent en Dior.

De moderne vrouw

Sacha’s beeldenlaten zien dat modefotografie een weerspiegeling van de tijdgeest is. De opkomst van de luxe reisindustrie in de jaren ’80 resulteert bijvoorbeeld in modereportages in de poolcirkel of op een exotisch strand. Ook toont haar werk de veranderende rol van de vrouw in de roerige periode ‘60 - ’80. Vrouwenemancipatie en de seksuele revolutie zijn in volle gang.
Sacha verbeeldt haar verschillende gedaantes: kosmopolitisch of landelijk, meisjesachtig of zelfbewust, informeel of zakelijk, uitgesproken vrouwelijk of androgyn. Ook haar eigen leven laat zien hoe een vrouw zich kan ontwikkelen. Met doorzettingsvermogen, lef en talent realiseert ze haar meisjesdroom. Ze vertrok als jonge vrouw uit Breda om daar na een halve eeuw terug te keren uit Parijs als een bewonderde en geliefde modefotograaf.

Sacha! - 50 jaar modefotografie is t/m 5 december te zien in Stedelijk Museum Breda, Bosschstraat 22. 

Openingstijden:

  • dinsdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
  • zaterdag en zondag:  10.00 - 17.00 uu

Informatie over prijzen en het reserveren van een tijdslot vind je op de website van Stedelijk Museum Breda