Royal Fashion Design

5 juni - 29 augustus 2021

Royal Fashion Design

Koninklijke - ontwerpen

De Grote Kerk Breda presenteert Royal Fashion Design (5 juni-29 augustus 2021): een tentoonstelling waarin recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal staan. Royal Fashion Design toont zijn gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen - waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn - en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen. Het resultaat is een couture collectie over de kracht van de vrouw.

Van Bergen vindt zijn inspiratiebronnen vaak in de kunsten. Zo worden er enkele stukken getoond uit de collectie ‘Complementair’, geïnspireerd door schilderijen van Vincent van Gogh en stukken uit de collectie ‘Zwart’ geïnspireerd door o.a. fotografie van Ed van der Elsken. Voor de presentatie Royal Fashion Design zullen de ontwerpen van Mattijs van Bergen in de schitterende nissen, aan beide zijbeuken van de Grote Kerk Breda, worden gepresenteerd. 

© Foto ©Petrovsky & Ramone

Ode aan de vrouw

In een korte film vertelt Mattijs hoe de nieuwe collectiestukken voor de Grote Kerk Breda tot stand zijn gekomen. Voor deze collectie werkte Mattijs samen met diverse ambachtslieden. De nieuwe collectiestukken zijn geïnspireerd door de sterke vrouwen van Nassau en de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. Zo zijn Johanna van Polanen en het harnas van Engelbrecht II inspiratiebronnen voor Mattijs.

De Grote Kerk

De tentoonstelling sluit naadloos aan bij Breda én bij de Grote Kerk Breda. Zo kent iedereen in Breda de spreuk, die in 1667 is gegraveerd op de grote Nassauklok van de kerk: “Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.” De verbinding tussen de Grote Kerk Breda en het koninklijke Nederland gaat al eeuwen terug. In de 15de en 16de eeuw lieten de voorvaderen van de huidige koninklijke familie, de Nassaus, de Grote Kerk Breda bouwen in een rijke, Brabants gotische stijl. De Grote Kerk is ook de rustplaats van negen Nassaus en de eerste prins van Oranje die in de imposante Prinsenkapel begraven liggen. 

© Marian Schutte

Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone

Stedelijk Museum Breda en Grote Kerk Breda presenteren bij BRACK op het Haveneiland een fototentoonstelling in de openlucht met werk van Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone. Deze presentatie sluit aan op de zomertentoonstellingen Sacha! - 50 jaar modefotografie in het museum en Royal Fashion Design - Mattijs van Bergen in de Grote Kerk. Lees hier meer over deze buitententoonstelling.

© Foto: Wendelien van Daan
© Foto: Petrovsky & Ramone

Bekijk ook Sacha! - 50 jaar modefotografie - in Stedelijk Museum Breda