Nassau hotspots - van Breda

Wist je dat in Breda de basis van ons Koningshuis ligt? Dat begon al in 1403 met de komst van de Duitse Engelbrecht van Nassau Dillenburg, die trouwde met de elfjarige, schatrijke Johanna van Polanen. De rest is geschiedenis, maar de sporen zijn nog steeds te bewonderen. 

Kasteel van Breda

Waar vind je nou een echt kasteel middenin de binnenstad? In Breda dus. In de veertiende eeuw liet Jan van Polanen I de bestaande burcht verbouwen tot een echt kasteel met torens en een gracht. Het Kasteel van Breda werd later het woonhuis van de Nassaus. 
Hendrik III van Nassau, reisde veel door Zuid-Europa en was onder de indruk van de renaissancekunst in Italië. Hij liet architect Tomasso Vincidor de Bologna overkomen om het kasteel te verbouwen tot renaissancepaleis. Ook in de eeuwen daarna is er nog veel aan het kasteel gesloopt en verbouwd en met de komst van de Koninklijke Militaire Academie, ongeveer tweehonderd jaar geleden, verloor het kasteel zijn renaissance-uiterlijk.

Omdat het Kasteel op militair terrein staat, is het alleen toegankelijk tijdens rondleidingen door Gilde de Baronie.

Lees meer over het Kasteel van Breda.

Grote kerk of Onze Lieve Vrouwekerk

Iedere Bredanaar krijgt ogenblikkelijk een ‘ha-fijn-weer-thuisgevoel’ als hij in de verte de prachtige, bijna honderd meter hoge toren van de Grote Kerk ziet opdoemen. De kerk is gebouwd in een rijke, Brabants gotische stijl en vooral Hendrik III van Nassau heeft in de eerste helft van de zestiende eeuw veel aan de bouw bijgedragen.

Negen Nassaus en de eerste prins van Oranje liggen hier begraven en kregen schitterende grafmonumenten. Ook Willem van Oranje had zijn plekje gereserveerd, bij zijn eerste vrouw Anna van Buren en hun dochtertje. Helaas… Breda was bezet door de Spanjaarden toen Willem in Delft werd doodgeschoten. Hij en na hem alle Oranje Nassaus, vonden hun laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk in Delft.

Lees meer over de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk

Park Valkenberg

Het stadspark Valkenberg is tegenwoordig een echte Bredase hotspot. Terwijl het water van de fonteinen schittert in de zon, zoeken wandelaars verkoeling op een bankje bij de vijver. Studenten genieten er van het zonnetje of trappen een balletje. Ganzen proberen bij elke picknick een graantje mee te pikken en kinderen vermaken zich in de kleine speeltuin.

Dat is een flink contrast met ruim honderd jaar geleden toen het park nog bij het Kasteel van Breda hoorde. De kasteelbewoners en hun gasten bedreven er de valkenjacht terwijl de dames tussen de zeventien standbeelden wandelden.

Lees meer over het Park Valkenberg

Het Begijnhof

Als je de poort naar het Begijnhof binnen gaat, kun je je bijna niet voorstellen dat je in hartje binnenstad loopt. Wat een rust! Alleen fluitende vogeltjes doorbreken de stilte en de honderden verschillende kruiden in de kruidentuin verspreiden een heerlijke geur.

De geschiedenis van de Bredase begijnengemeenschap gaat 750 jaar terug. Toen lag het hof nog vlakbij het Kasteel van Breda, maar Hendrik III van Nassau liet het verplaatsen toen hij het kasteel en de kasteeltuin in de zestiende eeuw wilde uitbreiden.
Met enige tegenzin verhuisden de begijnen in 1535 naar de huidige plek. In ruil daarvoor kregen ze van Hendrik III de toezegging dat ze altijd onder de bescherming van de Nassaus zouden blijven. 

Ook vanuit de Catharinastraat deden de begijnen hun 'goede werken’ in het onderwijs en de ziekenzorg. De laatste begijn, zuster Frijters, overleed in 1990 maar ook nu nog wonen er op het Begijnhof enkel ongehuwde dames.

Het Spanjaardsgat

De torens van het Spanjaardsgat zijn overblijfselen van de vestingwerken die Graaf Hendrik III van Nasasu in 1530 liet aanleggen. 

Het verhaal gaat dat het Spanjaardsgat de plek was waar turfschipper Adriaan van Bergen in 1590 zijn schip het kasteel binnenvoer. De soldaten van Prins Maurits, verstopt onder een berg turf, konden zo Breda van de Spanjaarden bevrijden. In werkelijkheid lag die plek een stuk verder aan de Academiesingel. Nog sterker, in die tijd zat er nog helemaal geen poort tussen de twee torens van het Spanjaardsgat.

De twee zevenhoekige torens van het Spanjaardsgat zijn nog steeds te bewonderen en horen nu bij het terrein van de Koninklijke Militaire Academie. In de Duiventoren, waar ooit de postduiven voor Willem van Oranje werden gehouden, zit nu een protestantse kapel en een informatiecentrum. De Granaattoren is in gebruik als katholieke kapel en horecavoorziening voor de cadetten van de KMA.

Ontdek nog meer cultuur en histortie