Verken - Ulvenhout

Het Ulvenhoutse bos was vroeger eigendom van de heren van Breda en werd al in de 15e eeuw gebruikt voor de jacht en houtopbrengst. Het Sint-Annabos werd in opdracht van de Oranje-Nassaus aangelegd. Een gebied met veel geschiedenis dus. Het Ulvenhoutse bos is in bezit van Staatsbosbeheer, maar is vrij toegankelijk voor wandelaars en andere buitengenieters! Trek je wandelschoenen aan of pak de fiets om de natuur rondom Ulvenhout te verkennen.

Familiepad Ulvenhoutse bos

Het Ulvenhoutse Bos is een klein bosgebied. Het bos ligt langs de Broekloop en de Bavelse Leij, zijbeekjes van de Mark. Ontdek het Ulvenhoutse Bos via het familiepad, een verhard pad dat toegankelijk is voor onder meer rollators, scootmobiels en kinderwagens. Een ideaal ommetje voor het hele gezin!

En na de wandeling strijk je neer voor een koffie (to go) bij De Fazant.

Lengte route: 1,4 kilometer
Startpunt: De Fazant - Sint Annadreef 2
Bekijk hier de route.

Rode route Ulvenhoutse bos

Wandel een grote lus door het Ulvenhoutse bos. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn een heleboel vogels te spotten! De route leidt je door het bos, langs de rand van de bebouwde kom en langs weilanden. Volg de routepaaltjes en voor je het weet, heb je een lekkere wandeling van 5 kilometer in de benen. 

Tip: In het Voorbos (tussen de Fazant en het voormalige gemeentehuis) mogen honden loslopen!

Lengte route: 5 kilometer
Startpunt: De Fazant – Sint Annadreef 2

Fietsroute langs Ulvenhout, Breda en Dorst

Stap op de fiets en verken Ulvenhout, Breda en Dorst. Je kunt in principe op ieder knooppunt van de route instappen, maar in Ulvenhout kun je de route beginnen vanaf knooppunt 84, 66 of 36. Vanaf hier fiets je richting Breda, Den Hout, Oosterhout, Dorst en Bavel. Een geweldig gevarieerde route om te fietsen en de omgeving beter te leren kennen.

Lengte route: 46 kilometer
Startpunt: knooppunt 84
Bekijk hier de route.

Weetje

Door een te lage grondwaterspiegel wordt het water versneld afgevoerd uit het Ulvenhoutse bos. Dit leidt tot verdroging van de kenmerkende vochtige bossen. Om de verdroging te stoppen, zijn in 2018 ongeveer 7 kilometer aan waterlopen ondieper gemaakt en 16 stuwtjes aangebracht. Hierdoor wordt het water in het Ulvenhoutse bos beter in het bos vastgehouden.

Wist je dat.. Het Ulvenhoutse Bos één van de oudste bossen met natte broeibossen en eiken-haagbeukenbossen in Nederland is?

Fietstip!

Door de bossen van het Ulvenhoutse voorbos, Chaam en Gilze loopt de 11 kilometer lange Fietsallee. Op deze brede geasfalteerde fietsverbinding geniet je van rust, ruimte en natuur.